Informatie voor cliënten

 

Omdat zorgverzekeraars hun aanbod qua zorgverleners en behandelingen steeds meer verschralen, wordt het kiezen van een goede zorgpolis steeds belangrijker. Op deze pagina geven wij een aantal tips.

Neem een restitutiepolis!

Het kan een grote stap zijn: in therapie gaan. Heeft u eenmaal de stap gezet, dan wilt u niet voor hoge kosten komen te staan. Een goede verzekering is dan belangrijk.
Als u zelf wilt kunnen (blijven) kiezen wie uw behandelaar is, met behoud van volledige vergoeding, dan is de restitutiepolis die het volledig NZa-tarief vergoedt de beste keuze. Dit geldt overigens niet alleen voor psychologische hulp, maar ook voor andere zorg, bijvoorbeeld de meeste medische specialisten.

Welke verzekering is geschikt?

Er zijn in 2015 veertien van dit soort polissen (restitutiepolis met volledige vergoeding NZa-tarief). Een vergelijkend onderzoek onder een aantal zorgvergelijkers (die onderling verschillen wat betreft de prijzen en de polissen die vermeld worden) wijst uit dat PNOZorg de goedkoopste daarvan is. Het prijsverschil met een aantal andere polissen is echter klein. 

De contractvrijepsycholoog heeft een mooi overzicht van wat er precies vergoed wordt bij welke polis.

De NVGzP heeft een informatiefolder over de polis gemaakt.

Polisreview helpt consumenten een keuze te maken uit de wirwar van polisaanbiedingen. Van alle zorgpolissen wordt in detail zichtbaar gemaakt wat wel en niet gedekt wordt. PolisReview verzamelt ook de meningen, ervaringen en waarderingen van zowel consumenten als zorgverleners over zorgverzekeraars. Het wordt daarom zeer op prijs gesteld als u uw eigen waardering over uw zorgverzekeraar op de site geeft.

Patiënten Contractvrij is bedoeld voor conusmenten die bewust kiezen voor contractvrije zorg.

Word Wakker is een initiatief van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie. Ook op de site van de NPCF zelf kunt u veel belangrijke informatie vinden.